کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع

کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع از مهمترین عناوین مجرمانه در قانون مجازات اسلامی هستند که قانونگذار برای این دو جرم، مجازات قانونی تعیین کرده است. کلاهبرداری جرم مستقلی است که خود عامل جرم است، اما تحصیل مال از طریق نامشروع به مالی که از ارتکاب جرم به دست می‌آید، اشاره دارد و معلول ارتکاب جرم است. برای تحقق شرایط جرم کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع باید شرایطی فراهم باشد تا عمل ارتکابی مشمول این دو عنوان شود. بنابراین در پرونده‌های کیفری کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع از مشاوره و وکالت وکیل متخصص کیفری استفاده کنید تا به عنوان متهم یا شاکی از خود دفاع کنید.

 جرم کلاهبرداری

با توجه به ماده یک قانون تشديد مجازات مرتكبين ارتشا و اختلاس، هر کس با فریب و تقلب پول یا اموالی را از شخص یا اشخاص دیگری بگیرد، وعده‌های پوچ و دروغین برای دریافت مال بدهد که به هیچ عنوان واقعیت ندارد، کلاهبردار است و فعلی که انجام شده را کلاهبرداری می‌گویند.

 جرم تحصیل مال از طریق نامشروع

با توجه به ماده دو قانون تشديد مجازات مرتكبين ارتشا و اختلاس، هرکس مال یا وجهی را به صورت غیرقانونی و نامشروع تحصیل کند، جرم تحصیل مال از طریق نامشروع اتفاق افتاده است.

ارکان جرم کلاهبرداری

  • عنصر مادی جرم کلاهبرداری: رفتار مرتکب جرم کلاهبرداری باید فعل مثبت باشد. در نتیجه ترک فعل شامل جرم کلاهبرداری نمی‌شود.
  • عنصر روانی جرم کلاهبرداری: برای تحقق جرم کلاهبرداری،شخص باید عمدا و بدون اجبار و اکراه قصد کلاهبرداری داشته باشد.
  • عنصر قانونی جرم کلاهبرداری: عنصر قانونی جرم کلاهبرداری ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس است.

شرایط تحقق جرم کلاهبرداری

برای تحقق جرم کلاهبرداری علاوه بر عناصر تشکیل دهنده کلاهبرداری باید شرایطی وجود داشته باشد که به شرح ذیل است:

  • بکارگیری وسایل متقلبانه برای فریب شخص
  • فریب و گول زدن شخص برای کلاهبرداری

ارکان جرم تحصیل مال نامشروع

  • عنصر مادی: عنصر مادی این جرم شامل رفتار اثر بخش مجرمانه‌ای مثل خرید، فروش و سوءاستفاده گفته می‌شود که موجب تحصیل به عمد مال غیر از راه غیرقانونی شود.
  • عنصر روانی: عنصر روانی جرم آگاهانه و عامدانه بودن در تحصیل مال یا وجه است
  • عنصر قانونی: عنصر قانونی این جرم ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس است.

مجازات جرم کلاهبرداری

 بر طبق ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشاء و کلاهبرداری، هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه‌های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار کند یا از حوادث و پیش‌آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد و حوالجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، محکوم می‌شود.

مجازات تحصیل مال از طریق نامشروع

بر طبق ماده دو قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشاء و کلاهبرداری، مرتکب به جرم تحصیل مال از طریق نامشروع به مجازات حبس از سه ماه تا 2 سال و یا جزای نقدی محکوم می‌شود.

مصادیق جرم تحصیل مال از طریق نامشروع

 بر طبق ماده 2 قانون تشدید مجازات، ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، هرکس به شکلی امتیازاتی را که به افراد خاص به منظور دارا بودن شرایط مخصوص تسلیم می‌شود، مثل مجوز صادرات و واردات و…، دستخوش خرید و فروش قرار دهد و یا از آن سوء استفاده کند یا کلا مال یا پولی را به دست آورد که شیوه کسب آن مشروع نبوده باشد، مجرم خواهد بود. خرید و فروش یا سوءاستفاده از امتیازاتی که به افراد خاص داده می شود عین جرم تحصیل مال نامشروع محسوب می‌شود. جرم تحصیل مال از طریق نامشروع محدود به پول نقد یا ارز نمی‌شود. در مشمول هرگونه املاک و امتیاز هم می شود. تعقیب در تقسیم کالاهایی که مستلزم ضابطه خاصی هستند، نمونه بارز جرم تحصیل مال از طریق نامشروع است.

تفاوت کلاهبرداری و تحصیل مال نامشروع

در جرم کلاهبرداری، کلاهبردار از وسایل متقلبانه برای فریب شخص استفاده می کند. اما در جرم تحصیل مال نامشروع، شخص تحصیل کننده، مال یا وجهی را بر طبق یک فعالیت قانونی از طریق رایانه دولتی به دست می آورد. همچنین مجازات جرم کلاهبرداری و جرم تحصیل مال از طریق نامشروع با یکدیگرمتفاوت است.

وکیل متخصص دعاوی کیفری

با توجه به پیچیدگی قوانین و مقررات در مورد جرم کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع، بهتر است از وکالت وکیل متخصص دعاوی کیفری که بر تمام قوانین و مقررات کیفری و رویه های قضایی تسلط و تجربه دارد، بهرمند شوید. سوالات حقوقی خود در مورد شرایط تحقق جرم کلاهبرداری و جرم تحصیل مال از طریق نامشروع با وکلای متخصص عدل آرا مطرح نمائید تا در تمام مراحل رسیدگی به عنوان متهم یا شاکی همراه شما باشند.

تاریخ انتشار:

۰۱ / ۰۳ / ۱۴۰۲

نویسنده:

عدل‌آرا

یک پاسخ به “کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع”

  1. رزاق غ نیم‌رخ
    رزاق غ

    سلام. مطالب سایت تون واقعا عالی هست . بی نهایت استفاده بردم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *