وکیل امور گمرکی کیست؟
وکیل گمرکی، وکیل دادگستری است که در زمینه دعاوی و تخلفات گمرکی با تسلط بر قوانین، مقررات و بخشنامه های گمرک، وکالت پرونده های گمرکی را بر عهده دارد. دعاوی گمرکی شامل تخلفات گمرکی در زمینه تعرفه های گمرکی و صادرات و واردات کالا در گمرک است. در این مقاله در مورد دعاوی و تخلفات گمرکی و وظایف وکیل امور گمرکی پرداخته شده است.
سازمان گمرک
سازمان امور گمرکی یکی از سازمانهای دولتی برای اجرای کلیه قوانین و مقررات گمرکی، وصول عوارض و حقوق گمرکی است. از مهمترین وظایف سازمان گمرک اجرای قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات کالا است. دریافت کلیه وجوه گمرکی از طریق سازمان امور گمرکی انجام میشود.
وظایف سازمان امور گمرکی
- نظارت بر صادرات و واردات کالا که بهصورت قانونی توسط صادرکننده و واردکننده انجام میشود.
- نظارت بر محدودیت و ممنوعیتهای لازم در صادرات و واردات کالا
- اعلام تخفیف و معافیتهای لازم به صادرکننده و واردکننده کالا در صورت تطبیق مشخصات کالا
- دریافت کلیه حقوق و عوارض گمرکی در صادرات و واردات کالا از طریق گمرک
تخلفات گمرکی
تخلفات گمرکی، اقداماتی است که بر اساس قوانین و مقررات گمرکی و امور مربوط به صادرات و واردات کالا به وجود میآید. تخلفات گمرکی شامل کمارزش کردن کالا، قاچاق کالا، عدم اعلام اظهارنامه کالا است. قانونگذار برای تخلفات گمرکی مجازاتهای سنگینی تعیین کرده است. مرتکبین جرایم گمرکی باتوجهبه شدت و میزان جرم به مجازاتهای قانونی محکوم میشوند.
تخلفات عام گمرکی
تخلفات گمرکی شامل تخلفات عام و خاص است. تخلفات عام گمرکی مربوط به تخلفات غیرمالی گمرکی است. سازمان امور گمرکی برای حفظ قوانین و مقررات گمرکی وظایفی دارد که مهمترین وظیفه آن کنترل صادرات و واردات کالا به روش قانونی است.
وظایف گمرک در تخلفات عام گمرکی
سازمان امور گمرکی اقداماتی مانند توزین، بازرسی کالا و تأیید اظهارنامه و بارنامهها در صادرات و واردات کالا را انجام میدهد. همچنین گمرک باید تعرفههای گمرکی را ارائه کند. درصورتیکه هرگونه نقصی در اخذ حقوق و عوارض گمرکی ایجاد شود، مرتکبین به مجازات تعیین شده در قانون و پرداخت جریمه نقدی محکوم میشوند؛ بنابراین تخلفات در زمینه حقوق و عوارض گمرکی یکی از تخلفات عام گمرک است که با مشاوره با وکیل گمرک میتوان از اینگونه تخلفات جلوگیری کرد.
تخلفات خاص گمرکی
تخلفات خاص گمرکی باعث ایجاد پیامدهای مالی؛ مانند مالیاتهای غیرمستقیم میشود. تخلفات گمرکی انجام شده با پیامدهای مالی در هر صورتی که عمداً یا غیرعمد اتفاق افتد، باعث خسارت به دولت و کشور خواهد شد. درصورتیکه تخلفات گمرکی به وجود آید، تأثیر مستقیم بر مالیاتهای غیرمستقیم دارد و درآمدهای دولت که از این طریق اخذ میشود، دچار خسارت میشود. مهمترین تخلفات خاص گمرکی شامل گزارشنکردن ارزش کالا، عدم طبقهبندی صحیح کالا و قاچاق کالا است.
تعرفه گمرکی
تعرفه گمرکی نوعی معیار برای تشخیص و شناسایی جایگاه کالا در مرحله ترخیص کالا شامل کد هشترقمی است. تعرفه گمرکی شامل عوارض و مالیاتی است که دولت برای حمایت مالی از ترخیص کالا در گمرک دریافت میکند. درصورتیکه تعرفه گمرکی باتوجهبه ارزش کالا اخذ شود، تعرفه ارزشی کالا است. به صادرات به شکل عمده تعرفه گمرکی تعلق نمیگیرد. فعالان اقتصادی در صادرات کالا به میزان هفتاد و پنج درصد از هزینههای تخلیه، بارگیری، باربری و انبارداری معاف هستند.
سود بازرگانی
سود بازرگانی از طریق دریافتی از واردات قطعی کالا توسط گمرک اخذ میشود. میزان سود بازرگانی توسط دولت تعیین میشود. سازمان امور گمرکی مسئول دریافت سود بازرگانی در واردات کالاهای قطعی بهصورت ریالی است.
حقوق ورودی گمرکی
حقوق ورودی گمرکی شامل سود بازرگانی بهعلاوه حقوق و عوارض گمرکی است. سود بازرگانی قسمتی از حقوق ورودی است و جداگانه قابلمحاسبه نیست. دولت باتوجهبه سیاستهای اتخاذی میتواند سود بازرگانی گمرکی را افزایش یا کاهش دهد.
حقوق و عوارض گمرکی
یکی از مهمترین وجوهی که گمرک از فعالان اقتصادی در زمینه صادرات و واردات کالا دریافت میکند حقوق و عوارض گمرکی است. باتوجهبه قانون امور گمرکی، میزان عوارض گمرکی چهار درصد ارزش گمرکی کالا بهعلاوه سود تجاری کالا است. سود بازرگانی کالا شامل مجموع حاصلضرب ارزش نرخ تعرفه در ارزش سیف نرخ ارز است.
روشهای پرداخت عوارض گمرکی
پرداخت حقوق و عوارض گمرکی به دو روش حضوری و آنلاین انجام میشود. پرداخت عوارض گمرکی به روش آنلاین از طریق سایت مدیریت متمرکز پرداخت اینترنتی عوارض دولتی به آدرس payment.irica.ir است. سپس با واردکردن شناسه پرداخت، پرداخت عوارض گمرکی صورت میگیرد.
مهمترین دعاوی گمرکی
مهمترین دعاوی گمرکی شامل موارد ذیل است:
- دعاوی مربوط به مغایرت در کالا و اظهارنامه
- دعاوی کاپوتاژ و ترانزیت خارجی
- ورود و تحویل کالا یا وسایل نقلیه در گمرک
- دعاوی مربوط به اسناد گمرکی
مغایرت در اظهارنامه گمرکی
یکی از مهمترین دعاوی گمرکی، مغایرت در اظهارنامه گمرکی است. مغایرت در اظهارنامه گمرکی شامل موارد ذیل است:
- درصورتیکه مغایرت بیشتر از پنجاهدرصد حقوق ورودی باشد.
- درصورتیکه بعد از اظهار کالا و قبل از ترخیص کالا، هر نوع مغایرت باعث ایجاد خسارت مالی شود.
- هرگونه اظهار غیر واقعی در مورد کالای مجاز که باعث ایجاد خسارت مالی به دولت شود.
- هرگونه اظهار کالاهای ممنوع الصدور و ممنوعالورود با عنوان کالای مجاز
- اظهار کالای مجاز و مشروط بهجای کالای مجاز و مشروط دیگر با اسناد غیرواقعی که میزان حقوق ورودی آن کمتر از اسناد است.
- جایگزینی کالای ممنوع الصدور با کالای صادراتی دارای پروانه
- هرگونه کالای اضافی که همراه کالای اظهار شده بر اساس اسناد گمرکی وجود داشته باشد.
- تودیع کالای صادراتی و وجود مبلغی کمتر از میزان تعیین شده در اظهارنامه گمرکی
- درصورتیکه نوع و میزان کالا مغایرت داشته و اظهارنامه عبوری باتوجهبه اسناد تنظیم شده است.
- درصورتیکه مغایرت بیشتر از ده درصد بیشتر یا کمتر از ارزش غیرواقعی کالا در صادرات
- درصورتیکه اضافه تخلیه بعد از سه ماه بر اساس اسناد گمرکی از طرف شرکت حمل ارائه نشود.
- درصورتیکه کسر تخلیه بعد از سه ماه بر اساس اسناد گمرکی از طرف شرکت حمل ارائه نشود.
مشاوره با وکیل امور گمرکی
افرادی که در زمینه صادرات و واردات کالا فعالیت میکنند، باید از قوانین و مقررات گمرکی آگاهی کامل داشته باشند تا مرتکب تخلفات گمرکی نشوند. یکی از اقداماتی که شرکتهای تجاری میتوانند برای جلوگیری از تخلفات گمرکی انجام دهند، مشاوره و وکالت وکیل متخصص امور گمرکی است.
سامانه جامع انبارها
یکی از برنامههای مدون وزارت صنعت و معدن برای جلوگیری از تخلفات گمرکی، استفاده از سامانه جامع انبارها است. کلیه انبارهای دولتی و خصوصی باید در سامانه جامع انبارها ثبتنام کنند. هدف اصلی ایجاد سامانه مذکور، نظارت بر انبارهای کشور برای جلوگیری از قاچاق کالا است.
سامانه جامع تجارت
سامانه جامع تجارت یکی از برنامههای برای بهبود وضعیت امور مربوط به تجارت و خدمات بازرگانی است. کلیه اقدامات مربوط به صادرات و واردات کالا و ترانزیت کالا در این سامانه پیگیری میشود. بهوسیله سامانه جامع تجارت، فعالان اقتصادی میتوانند امور اقتصادی خود را کنترل و کالاهای وارداتی را با قیمت مناسب در اختیار مرد قرار دهند.
مرجع صالح رسیدگی به تخلفات گمرکی
کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی و کمیسیون تجدیدنظر اختلافات گمرکی مراجع صالح رسیدگی به تخلفات گمرکی هستند. درصورتیکه اختلافات گمرکی در مورد تشخیص ارزش و تعرفه کالای گمرکی بین مودی و سازمان گمرک به وجود آید، در کمیسیونهای مذکور قابلطرح است.
اعضای کمیسیون اختلافات گمرکی
اعضای کمیسیون اختلافات گمرکی شامل چهار نفر از کارمندان دولت بهعنوان عضو اصلی، دو نفر کارمندان وزارت صمت، یک نفر از کارمندان وزارت اقتصاد و دارایی، یک نفر نماینده اتاق بازرگانی، یک نفر نماینده اتاق تعاون که در خصوص قوانین و مقررات امور گمرکی تسلط و تخصص دارند، تشکیل شده است.
کمیسیون اختلافات گمرکی و تجدیدنظر
آرای صادره از کمیسیون اختلافات گمرکی لازمالاجرا است، مگر درصورتیکه میزان مابهالتفاوت ارزش گمرکی کالا بین مودی و اداره گمرک بیشتر از پنجاه میلیون ریال باشد. در این مورد مودی میتواند بیست روز از تاریخ ابلاغ رأی کمیسیون اختلافات گمرکی، اعتراض خود را در کمیسیون تجدیدنظر اختلافات گمرکی مطرح کند.
تخلفات گمرکی در دیوان عدالت اداری
رأی صادره از مرجع تجدیدنظر گمرکی قطعی و لازمالاجرا است. همچنین قانونگذار این حق را برای مودی معترض به رأی کمیسیون تجدیدنظر اختلافات گمرکی قرارداده است که سی روز از تاریخ ابلاغ رأی تجدیدنظرخواهی مهلت دارد، نسبت به رأی از نظر شکلی در دیوان عدالت اداری اعتراض کند.
وکیل گمرکی عدل آرا
باتوجهبه مطالبی که در مورد تخلفات و دعاوی گمرکی بیان شد، تسلط بر قوانین و مقررات گمرکی برای جلوگیری از تخلفات گمرکی اهمیت زیادی دارد؛ بنابراین بهتر است قبل از هر اقدام در فعالیتهای اقتصادی بینالمللی از مشاوره و وکالت وکیل متخصص امور گمرکی استفاده کنید. سؤالات حقوقی خود در مورد تخلفات گمرکی را با وکلای متخصص گروه حقوقی عدل آرا مطرح کنید تا با بررسی مدارک و مستندات پرونده راهنمایی لازم را دریافت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید