وکیل بورس کیست و چه وظایفی دارد؟

وکیل بورس، وکیل دادگستری است که بهترین مشاور در سرمایه گذاری در بازار بورس و جلوگیری از کلاهبرداری در بورس است. وکیل بورس بر تمام قوانین و مقررات بورسی تسلط و آگاهی کامل دارد و در سرمایه گذاری مطمئن با توجه به پیچیدگی بازار بورس و سهام همراه شماست.

در این مقاله در مورد بورس، دعاوی بورسی و وظایف وکیل بورسی پرداخته شده است.

بازار بورس

بازار بورس، بازاری سازمان یافته برای خرید و فروش کالا، قیمت گذاری کالاها، انجام قراردادهای آتی و اوراق بهادار تشکیل شده است. بازار بورس شامل بورس کالا و بورس اوراق بهادار است. در بورس کالا، معاملات کالا و در بورس اوراق بهادار، معاملات سهام و اوراق قرضه انجام می‌شود.

فرابورس چیست؟

هر نوع داد و ستد خارج از بازار بورس بین دو طرف بدون نظارت بورس، فرابورس گفته می‌شود. فرابورس در بازارهای سازمان یافته انجام می‌شود. مزیت معاملات در بازار بورس شامل کاهش ریسک اعتباری نکول در معامله، نقدشوندگی آسان و در دسترس بودن قیمت جاری بازار است. در فرابورس، قیمت معاملات برای عموم منتشر نمی‌شود و احتمال ریسک اعتباری برای طرفین معامله وجود دارد. در فرابورس انواع معاملات کالا، ابزارهای مالی مانند سهام و اوراق مشتقه انجام می‌شود. اوراق مشتقه در فرابورس شامل دارایی های مانند نرخ ارز، سهام، نرخ بهره و کالا است.

انواع بورس

انواع بورس در بازار سرمایه شامل موارد ذیل است:

بورس کالا

در بازار بورس کالا انواع دارایی‌های مالی، اوراق بهادار و دارایی های فیزیکی قابل معامله هستند. در بورس کالا، مواد اولیه تولید محصولات و فرآورده‌های نفتی، پتروشیمی و صنعتی معامله می شوند. در بازار بورس کالا، خرید و فروش کالاهای معین دائم و منظم انجام می‌شود.

بورس ارز

در بازار بورس ارز، خرید و فروش پول خارجی یا همان ارز انجام می‌شود. بورس ارز در ایران فعالیت ندارد، اما در کشورهای پیشرفته فعالیت گسترده‌ای دارد.

بورس اوراق بهادار

در بازار بورس اوراق بهادار انواع دارایی های مالی مانند اوراق مشارکت و سهام معامله می‌شود. در ایران به بازار خرید و فروش اوراق بهادار در محل معین، بورس اوراق بهادار گفته می‌شود. در بورس اوراق بهادار، معاملات اوراق بهادار شخصیت‌های حقوقی و حقیقی انجام می‌شود. شرکت‌ها سهام خود را برای پشتوانه دارایی و سرمایه‌های خود در اختیار مشتریان در بورس اوراق بهادار قرار می‌دهند. افرادی که سهام شرکت‌ها و موسسات را خریداری می کنند، در ضرر و سود آن شریک هستند. شرکت‌هایی که برای تکمیل پروژه‌های خود کسری بودجه دارند، می‌توانند با انتشار اوراق مشارکت در بازار بورس، کسری بودجه را جبران کنند.

بورس مسکن

در بازار بورس مسکن، معاملات در زمینه خرید و فروش املاک و مستغلات انجام می‌شود. بورس مسکن در سال 1399 در ایران راه اندازی شد. بورس مسکن، پنجمین بورس در ایران است.

تاثیرات بورس بر اقتصاد

براساس قانون، شرکت های خصوصی و دولتی، خرید و فروش سهام خود را در بورس اوراق بهادار به عنوان بازار متشکل سرمایه انجام می‌دهند و بورس اوراق بهادار محلی برای جمع‌آوری نقدینگی و پس انداز بخش خصوصی برای تکمیل پروژه‌های سرمایه گذاری است. بورس به وسیله جذب سرمایه‌های راکد، باعث افزایش حجم سرمایه گذاری در جامعه می‌شود. بورس به عنوان رابط بین عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان سرمایه، معاملات بازار سرمایه را تنظیم می کند. همچنین با قیمت‌گذاری اوراق بهادار و سهام از افزایش شدید قیمت جلوگیری می‌شود.

ورود به بازار بورس

برای هرگونه معامله سهام و کالا در بازار بورس باید از طریق کارگزاری اقدام کرد. کارگزار بورس، شرکت‌های واسطه بین معامله‌گر و بازار بورس است. شرکت‌های کارگزار تحت نظارت بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار فعالیت دارند. افراد عادی به وسیله کد معاملاتی از کارگزاری رسمی، می‌توانند خرید و فروش اوراق بهادار و سهام را انجام دهند. از طریق اینترنت نیز می‌توان معاملات آنلاین سهام، تحلیل سهام و پیگیری قیمت‌ها را انجام داد. همچنین از طریق صندوق‌های مشترک سرمایه گذاری، صندوق های مورد معامله در بورس و قراردادهای سبدگردانی می‌توان برای خرید و فروش سهام اقدام کرد.

انواع معامله در بازار بورس

انواع معاملات در بازار بورس شامل معاملات روزانه و بلندمدت است. در معاملات روزانه بورس، معاملات روزانه و ساعتی برای کسب منفعت انجام می‌شود. اما در معاملات بلندمدت هدف گذاری و تحلیل‌ها در مدت زمان 6 ماه، یکسال و بیشتر در بورس انجام می‌شود.

بازار بورس و فرابورس

برای شفافیت در معاملات و جلوگیری از تشنج ، بازار بورس قوانین سختی دارد که بسیاری از شرکت‌ها نمی‌توانند وارد بازار بورس شوند. در بازار بورس میزان رشد یا افت شاخص برای یک روز در محدوده خاص برای کنترل سرمایه مشخص می‌شود. ساعت کار بازار بورس محدود و در سال 1402 شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 صبح تا 12:30 دقیقه بعدازظهر است.

نحوه فعالیت در بورس

فعالیت در بورس باید از طریق کارگزاری های مورد تایید سازمان اوراق بهادار و بورس انجام شود. نحوه فعالیت در بازار بورس به شرح ذیل است:

  • ابتدا ثبت نام در سامانه سجام انجام شود.
  • بعد از ثبت نام در سامانه سجام و احراز هویت، کد معامله ارسال می‌شود.
  • بعد از تایید هویت، باید کارگزاری انتخاب و سپس قرارداد با کارگزاری ثبت شود.
  • برای ورود به سامانه معاملات کارگزاری نام کاربری و رمز عبور ارسال می‌شود.
  • با مراجعه به سامانه معاملات کارگزاری می توان برای خرید و فروش سهام اقدام کرد.

دعاوی بورس

اختلافات و دعاوی بورسی شامل موارد ذیل است:

  • اختلاف بین سرمایه گذاران و کارگزاران بورس
  • تخلفات بورس
  • جرایم در بورس

دعاوی مربوط به تخلفات کارگزاران بورس

دعاوی مربوط به تخلفات کارگزاران بورس که توسط سرمایه گذاران مطرح می شود به شرح ذیل است:

  • فروش سهم سهامداران بدون اجازه
  • فروش سهام سهامداران کمتر از میزان سفارش سرمایه گذار
  • خرید سهامی غیر از سهم مورد درخواست سهامدار
  • تاخیر در فروش سهام سرمایه گذار توسط کارگزار بورس
  • رعایت نکردن حق تقدم در تخصیص سهام در عرضه اولیه بورس
  • عدم رعایت حق تقدم سرمایه گذار توسط کارگزار بورس
  • تاخیر در پرداخت سهم سرمایه گذار بدون مجوز
  • نقل و انتقال وجه خرید و فروش سهام بدون مجوز
  • استفاده غیرقانونی کارگزار از کد سهامداری سرمایه گذار
  • استفاده غیرقانونی کارگزار از سرمایه مشتری
  • برخورد نامناسب نیروهای شرکت کارگزاری بورس
  • ارائه مشاوره نادرست به مشتری
  • ارائه نکردن صورتحساب معامله به سرمایه گذار

جرایم بورسی

جرایم بورسی در فصل 5 قانون بازار اوراق بهادار سال 1384 مشخص شده است. جرایم بورسی به شرح ذیل است:

  • سوء استفاده از اطلاعات مخفی بورس
  • فراهم کردن انتشار و افشاء اطلاعات نهانی بورس
  • جرم دستکاری در بازار بورس شامل، هرگونه اقدام برای ایجاد ظاهر گمراه کننده در معاملات بازار بورس و اوراق بهادار، قیمت کاذب و اغوای اشخاص برای معاملات در بورس اوراق بهادار
  • انتشار آگهی و اعلامیه پذیره نویسی بدون مجوز سازمان بورس
  • ارائه نکردن اطلاعات مهم بورس و دعاوی بورسی به مقامات بورسی
  • استفاده غیرقانونی معامله گران، کارگزاران و بازارگردانان از وجه سرمایه گذاران و اوراق بهادار

مصادیق جرایم بورسی

  • سوء استفاده از اسناد و اطلاعات غیرواقعی بازار بورس و اوراق بهادار
  • هر نوع فعالیت بورسی بدون مجوز
  • افشای اطلاعات نهانی توسط کارگزاران، بازارگردانان، معامله گران و مشاوران سرمایه گذاری بورس
  • عدم اجرای مقررات در بررسی، اظهارنظر و تصدیق مدارک و اسناد بورسی به سازمان بورس
  • ارائه اطلاعات غیرواقعی و مستندات جعلی به سازمان بورس

صلاحیت سازمان بورس در تخلفات بورس

سازمان بورس، فقط می‌تواند به تخلفات اعضای بورس رسیدگی کند و رسیدگی به تخلفات اشخاص، شرکت‌های سرمایه گذاری، مشاوران سرمایه گذاری، صندوق سرمایه گذاری و سبدگردان‌ها  بر عهده سازمان بورس نیست. اختلافات در بازار اوراق بهادار در هیات داوری بورس رسیدگی می‌شود. بنابراین هر نوع حل و فصل اختلاف بین کارگزاران، سرمایه گذاران، بازارگردانان، ناشران و اشخاص ذی ربط در فعالیت حرفه‌ای بورس، توسط هیات داوری بورس انجام می‌شود. همچنین اشخاصی که به دلیل جرایم بورسی دچار ضرر و زیان شده‌اند، می‌توانند دادخواست مطالبه ضرر و زیان خود را در دادگاه حقوقی مطرح کنند.

مرجع صالح رسیدگی به تخلفات و جرایم بورسی

براساس ماده 35 قانون بازار اوراق بهادار، مرجع صالح رسیدگی بدوی به تخلفات بورسی سازمان بورس است. همچنین سازمان بورس صلاحیت اولیه رسیدگی به تخلفات بورس و تجدیدنظرخواهی از آرای صادر شده در سازمان بورس را برعهده دارد. سازمان بورس با توجه به ماده 52 قانون بازار اوراق بهادار باید کلیه مدارک و مستندات مربوط به جرایم و دعاوی بورسی را جمع آوری کند و به مرجع قضایی صالح اعلام کند. در این مورد سازمان بورس به عنوان شاکی می‌تواند جرایم و دعاوی بورسی را پیگیری کند.

وکیل متخصص بورس عدل آرا

قبل از هر اقدام در دعاوی بورسی با توجه به پیچیدگی قوانین و مقررات بورسی، از مشاوره و وکالت وکیل بورسی بهرمند شوید. وکیل بورس بهترین راهکار سرمایه گذاران برای ورود به بازار بورس، اوراق بهادار و تنظیم قراردادهای بورسی را ارائه می کند. سوالات حقوقی خود در مورد دعاوی بورسی را با وکلای متخصص گروه حقوقی عدل آرا مطرح کنید تا با بررسی مدارک و مستندات پرونده، راهنمایی لازم را دریافت کنید.

تاریخ انتشار:

۲۶ / ۰۹ / ۱۴۰۲

نویسنده:

عدل‌آرا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *